Pääneuvottelija esittää 13 seurakunnan yhteistä yhtymää

Siun seurakunta –hankkeen pääneuvottelija Sami Lahtiluoma toteaa loppuraportissaan, että laajan seurakuntayhtymän perustaminen Joensuun seudulla on kannattavaa. Neuvotteluja yhteisestä yhtymästä on käyty 13 seurakunnan kanssa. Mukana ovat olleet nykyisen Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän kuusi seurakuntaa (Eno, Joensuu, Pielisensuu, Pyhäselkä, Rantakylä, Vaara-Karjala) sekä Heinäveden, Kiteen, Kontiolahden, Liperin, Polvijärven, Rääkkylän ja Tohmajärven seurakunnat.

Siun seurakunta –hankkeessa mukana olleet seurakunnat ovat hyvin eri kokoisia ja välimatkat laajan yhtymän sisällä olisivat melko pitkiä. Eroja on myös seurakuntien taloudellisessa asemassa. Lahtiluoman mukaan yhteinen yhtymä voisi kuitenkin tuoda turvaa ja jatkuvuutta erityisesti nykyisen seurakuntayhtymän ulkopuolisille seurakunnille. Lahtiluoman mukaan myöhemmin voi olla tarpeen selvittää myös mahdollisia seurakuntaliitoksia.

Lahtiluoma esittää loppuraportissaan, että yhteisestä seurakuntayhtymästä päätetään ennen vuodenvaihdetta. Lahtiluoman esitys on, että yhdistyminen toteutetaan laajentamalla nykyistä yhtymää, ei perustamalla kokonaan uutta yhtymää. Laajenevan yhtymän nimeksi esitetään Joensuun seudun seurakuntayhtymää.

Lahtiluoma korostaa loppuraportissaan, että seurakuntayhtymän laajentaminen 13 seurakunnan alueelle ei tapahdu ilman muutoksia. Muutoksia olisi odotettavissa mm. työntekijöiden työnkuviin, työntekemisen paikkaan sekä päätöksenteon rakenteisiin. Talouden osalta raportissa todetaan, että Kontiolahtea lukuun ottamatta veroprosentti yhtymään liittyvillä seurakunnilla laskisi, jos yhtymän aloittaessa voimassa olisi Joensuun seurakuntayhtymän vuoden 2019 veroprosentti 1,55.

Loppuraportin aikataulusuunnitelman mukaan Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto pyytää yhtymän seurakuntaneuvostoilta lausunnot yhtymän laajenemisesta lokakuun loppuun mennessä. Myös yhtymän ulkopuolisten seurakuntien kirkkoneuvostojen toivotaan tekevän esityksensä yhtymään liittymisestä kirkkovaltuustolle ennen lokakuun loppua.

Lopullinen päätös yhtymän laajenemisesta on tarkoitus tehdä Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa 3.12.2018. Toteutuessaan 13 seurakunnan yhtymä voisi aloittaa vuoden 2020 alussa.

Loppuraportti löytyy Materiaalipankki-sivulta.

Kommentointi on suljettu.

WordPress.com.

Ylös ↑