Vilkasta keskustelua Siun seurakunnasta

Joensuun ev.lut. seurakuntakeskuksella keskusteltiin vilkkaasti mahdollisesti seurakuntayhtymän laajentamisesta torstai-iltana 24.5.2018. Info- ja keskustelutilaisuuteen oli kutsuttu edustajia kaikista mukana olevista 13 seurakunnasta. Paikalla oli noin 40 seurakuntien työntekijää ja luottamushenkilöä.

Tilaisuuden alkuun Siun seurakunta –hankkeen pääneuvottelija Sami Lahtiluoma kertoi selvitystyön tähänastisista tuloksista. Tähän mennessä kiinteistökartoituksessa on selvinnyt, että uudessa yhtymässä olisi muun muassa 45 hautausmaata, reilut 20 kirkkoa, yli 2 800 hehtaaria metsää, 8 leirikeskusta.

Henkilöstökysely on parhaillaan käynnissä. Seurakuntien talouslaskelmat tulevat puolestaan Siun seurakunta –hankkeen tukipalvelut-työryhmän käsittelyyn elokuun alkupuolella.

Seurakuntien kanssa käydyissä neuvotteluissa keskustelua on herättänyt erityisesti työntekijöiden liikkuvuus isossa yhtymässä, erilaisessa taloustilanteessa olevien seurakuntien veroprosentin yhtenäistäminen, omaisuuden siirtyminen seurakuntayhtymälle ja muutokset päätöksenteossa.

Pääneuvottelija Sami Lahtiluoma esitteli info- ja keskustelutilaisuudessa mallia 13 seurakunnan yhteisen kirkkovaltuuston paikkajaosta. Valtuustopaikat jaettaisiin niin, että kaikki seurakunnat saisivat kaksi kiinteää paikkaa eli yhteensä 26 paikkaa. Loput paikat jaetaan suhteessa seurakunnan jäsenmäärään. Valtuuston koko olisi 51.

Info- ja keskustelutilaisuudessa osallistujat saivat pohdittavakseen, että mitä pitäisi tapahtua, että uusi laajempi yhtymä voisi toteutua. Puheenvuoroissa nousi esille vahvasti epävarmuus siitä, että mitä yhtymään liittyminen käytännössä tarkoittaisi seurakunnalle.

Osallistujat kaipasivat lukuja ja käytännön esimerkkejä siitä, mitä muutos toisi. Moni puheenvuoro alkoi siitä, että yhtymään liittymistä pohdittiin seurakunnan haasteiden kautta. Osallistujat kaipasivatkin myös myönteisiä kokemuksia yhtymään jo aiemmin liittyneiltä seurakunnista.

Eräässä puheenvuorossa heräteltiin keskustelua siitä, että seurakuntien on mietittävä ensin oman seurakuntansa tilanne. Pärjääkö seurakunta oikeasti taloudellisesti omillaan, vai tarvitaanko toimenpiteitä? Tämä koettiin olevan suuri motiivi yhtymään liittymisessä.

Kommentointi on suljettu.

WordPress.com.

Ylös ↑